Zakaj se joga vpeljuje v učni program


Gibanje je za otroka naravna in življenjska potreba. Današnji način življenja žal marsikateremu otroku onemogoča, da bi se v zadostni meri razgibal na naraven in zdrav način. Joga je celostna znanost o človeku. Je harmonija telesa, duha in duše. Joga deluje na ves organizem in je primerna za vse starosti otrok. Vse vaje prilagajamo posameznikom, ki vadijo po svojih zmožnostih in v svojem ritmu. Jogo lahko izvaja vsak posamezno, za popestritev pa lahko vaje izvajamo tudi v paru. 

Zakaj vse več otrok in odraslih vadi jogo?

  • Joga gradi samozavest in samospoštovanje. Otroška joga je redka priložnost, da otrok lahko počne nekaj, brez da bi se bal, da bo naredil narobe.
  • Joga promovira fizično moč, vzpodbuja otroke, da uporabljajo vse svoje mišice na nove načine. To je enkratno za ne atletske otroke, ki ne marajo telovadbe, v strahu, da bodo naredili nekaj narobe ali bodo izbrani zadnji. Pomaga pa tudi atletskim otrokom, da se potrdijo v drugih fizičnih aktivnostih in športu.
  • Joga pomaga zgraditi vzdržljivost, pomirja otroka, sprošča hormone za srečo in zmanjša stres hkrati pa poveča sposobnost koncentracije in sprostitve
  • Joga ni tekmovalna. Je ena izmed redih aktivnostih, kjer otrok ne tekmuje z drugimi. V vsakdanjiku otroci tekmujejo v vsem. Kdo je najpametnejši? Kdo je najlepši ? Kdo je najbolj popularen? itd. Ko otroci pričnejo z opuščanjem tekmovalnosti, tudi manj sodijo druge in sebe. Sprejetje je velik del joge. Otroci se naučijo, da so OK ravno taki kot so. In ko nimajo potrebe, da se nenehoma primerjajo, lažje sprejemajo različne ljudi. 
  • Joga izboljša splošno zdravje. Vsaka je razdeljena na tak način, da gradi mišično moč in hkrati masira notranje organe.
  • Ravnovesje je ključ joge. Notranji mir in ravnovesje prideta iz vztrajanja v učenju joga vaj. Ko se otroci naučijo povečati fizično ravnovesje, so napolnjeni z občutkom uspeha in samozavesti.
  • Joga je zabavna, domišljijska in naravna, razvija kreativno razmišljanje in vzpodbuja originalno misel.
  • V jogi, se otroci naučijo izmenjave, da so prijazni in da spoštujejo druge. Vsi na joga vadbah smo prijatelji.


Pripomočki za jogo so preprosti predmeti
, ki so ob pravilni uporabi zelo učinkoviti. Omogoča, da položaje pravilno izvedemo, smo dlje časa v položaju (kljub morebitnim šibkostim: premajhna fizična gibljivost, poškodba, bolezen,….) ali pa z njimi naredimo asane še bolj izzivalne. 
Za izvajanje vaj joge potrebujemo le mehko a ne drsečo podlogo, udobna in ohlapna oblačila (trenirko). Vadimo lahko bosi ali v nogavicah. 

Skoraj, da nepogrešljivi pripomočki pri jogi pa so: nedrseča podlaga, kvadri, trak.  Te jogijske pripomočke pa seveda najdete tudi v naši spletni trgovini. Za dodatno pomoč se lahko vedno obrnete na nas.

Nedrseča podlaga se ne sme raztezati in drseti, kar predvsem pomaga pri izvedbi stoječih in ravnotežnostnih položajev. 

Kvader se največkrat uporablja v paru (komplet dveh kvadrov). Nudi nam oporo in pomoč pri izvedbi večih položajev. Kvadri ne smejo biti premehka, da bi se krivila pod našo težo.  

Trak iz bombaža z aluminijasto sponko pomaga pri premajhni gibljivosti kot pomoč pri intenzivnem raztezanju prnega koša, sproščenem ohranjanju različnih delov telesa pri daljšem držanju različnih asan, delu v paru itd. 

Pri izvajanju vaj si lahko pomagamo tudi s povsem preprostimi pripomočki, ki jih imamo skoraj vedno na voljo. Uporabimo lahko stol, mizo, steno. Pri vadbi (pri sproščujočih položajih) lahko uporabimo tudi odejo. Lahko pa jo uporabimo tudi kot podlago, lahko nam nudi oporo. Najbolj priporočljive so deje v kombinaciji bombaža in akrila. Z vsakim pripomočkom si lahko olajšamo vadbo oziroma jo popestrimo. Z uporabo pripomočkov pri vadbi razširjamo inteligenco telesa. 


V jogi pa neizmerno uživajo tudi živali. Verjetno ste že vsi opazili svoje ljubljenčke (sploh po zasluženem spancu), ko jim ne uide kakšen pravi jogijski položaj. Veliko je razlogov zakaj se vaši domači ljubljenci raztezajo, nedvomno pa je za večino živali raztezanje način izražanja udobja ali celo podrejenost lastnikom, če gre za domačo žival.