NAJBOLJ PRILJUBLJENI PRIPOMOČKI PRI PLAVANJU


Plavanje je čudovita aktivnost, kjer se krepi celotno telo, pri tem pa je teža enakomerno razporejena. Poleg tega pa je na voljo skozi celo leto.

Ker je na trgu kar nekaj plavalnih pripomočkov, smo za vas zbrali najbolj priljubljene, ki jih uporabljajo učenci pri učenju plavanja oziroma za dodatno zabavo v vodi. 

Najbolj priljubljene športne pripomočke za plavanje najdete tudi v naši spletni trgovini. Pripomočke preprosto oddate v spletno košarico, da vam lahko pripravimo neobvezujočo ponudbo. 

Za vas pa imamo pripravljeno še darilce, ki vam bo sigurno prišel prav pri nakupu športnih pripomočkov. Darilce prevzamete tukaj


Pripomočki, za učenje plavanja:

Plavalni obroč je po navadi prvi pripomoček, ki ga uporablja dojenček. Na voljo je več velikosti, najmanjši pa je namenjen dojenčkom, ki morajo biti pod budnim očesom odrasle osebe. Otrok, ki uporablja obroč, mora biti vedno pod budnim očesom, saj obstaja verjetnost, da se otrok zdrsne v vodo. Načeloma obroča ne priporočamo.

Plavalna palica - črv– špaget  - eden  izmed najbolj priljubljenih športnih pripomočkov za športne aktivnosti v vodi. Plavalni črvi so priljubljeni, saj omogočajo plavanje oziroma lebdenje v navpičnem položaju. En črv je dovolj, da drži odraslo osebo v pokončnem položaju z glavo nad vodo, brez da bi le-ta uporabljal noge in roke. 

Izdelan je iz kompaktne pene in se ga lahko uporablja kot osebni plavalni pripomoček, kot igralni pripomoček ali kot pripomoček pri vodni aerobiki. Moč ga je dobiti v več dolžinah, ampak priporočamo pa te, najdaljše, cca 160 cm, premer 6 cm.


Pas za učenje plavanja
  je preprost za uporabo. Penasti kvadri pritrjeni na pas se lepo podajo okoli pasu. Pas je možno nastaviti po širini.  Pomembna je pravilna namestitev. Ta pa je odvisna od otrokovega težišča in njegove plovnosti. V kolikor pas ni pravilno nameščen, se lahko otrok prevrne na glavo. Priporočamo, da ste med uporabo stalno ob otroku.

Rokavčki so najpogosteje uporabljeni pripomoček, vendar ne spadajo med najprimernejše. Rokavčki nekoliko ovirajo pravilen položaj za plavanje, saj otroka silijo v sedeč položaj in otežujejo pravilno gibanje rok.  Rokavčki vzbujajo tudi lažnost varnost pri otroku, zato jih ne priporočamo.

Plavalna deska je zelo priljubljen športni pripomoček, sploh v osnovnih šolah (šole v naravi) in tedenskih urah plavanja. Največkrat uporablja pri popravljanju napak, predvsem pri gibanju z nogami. Desko položimo pod iztegnjene roke ali pod prsa in tako omogočimo dvig zgornjega dela telesa. Za plavanje se tako uporabljajo samo noge.Plovec – pullboy lahko položimo med stegna ali gležnje in tako omogočimo dvig bokov in nog h gladini vode. Tako se za plavanje uporabljajo samo roke. S plovcem izboljšamo tehniko pri gibanju rok.Plavut morskega psa – je ultimativni pripomoček za plavanje.To je nova tehnika, ki se je razširila že v več kot 78 držav. Plavut morskega psa je priporočljiv za otroke od 3. leta dalje. Ustreza vsem mednarodnim standardom varnosti za otroka.  Plavut je čisto nasprotje rokavčkom, saj otroka plavut drži pokončno na vodi in deluje v sozvočju s telesom. V primerjavi z vsemi ostalimi plavalnimi pripomočki (obroči, rokavčki, črvi, jopiči, bodyboard) ima Swimfin veliko prednost. Otrok ima pri plavanju popolnoma proste roke. Izjemen plavalen pripomoček je primeren za učenje žabice, kravla, plavanja na hrbtu, delfinčka itd.
Jajčka za učenje plavanja – so super pripomoček, s katerim se lahko naučimo pravilnega dihanja pri plavanju.

Pripomočki za dodatno popestritev in zabavo v vodi:

Potopljivčki – potopljivi obroči, potopljive palčke, potopljive živalce, vodne uteži– so zelo priljubljen športni pripomoček, saj so različnih oblik in barv. Te lahko vržemo na dno, otroci pa jih s tal pobirajo. Aktivnost se lahko spremeni v igro, ki pomaga pri premagovanju strahu pred potom. 


Plavalna palica – črv – špaget – primeren kot igralni pripomoček ali kot pripomoček pri vodni aerobiki.Plavutke – plavalcu oziroma potapljaču omogočajo učinkovitejše odrivanje od vode in s tem hitrejše ter lažje plavanje.


Plavalna očala – vodna očala – omogočajo brezskrbno plavanje in zabavo v vodi, saj očala lepo prekrijejo oči, hkrati pa omogočajo dobro vidljivost.


Plavalna kapa – omogoča brezskrbno plavanje in zabavo v vodi, saj se kapa lepo prilega glavi in s tem pokrije lasišče. Lasje nam pri plavanju tako ne nagajajo in ostanejo suhi. Ob različnih barvah plavalnih kap pa lahko tudi lažje ločimo plavalce v vodi.Izdelki, ki so omenjeni v članku